luni, 31 octombrie 2011

Vergeturi

,,Vergeturile blestemul femeilor din ziua de azi''

Astazi am decis sa scriu un articol despre vergeturi sperand sa pot fi de ajutor multor fete si femei care se consfrunta cu aceasta problema.

Pentru inceput care sunt cauzele aparitiei lor:

Situatiile in care pot apare vergeturi sunt: sarcina, mai ales intre lunile 4 si 6, ca urmare a intinderii continue si progresive a tegumentului de pe abdomen si sani, destinderea brusca a unei anumite regiuni a corpului la adolescenti in perioada de crestere, sportul si mai ales culturismul, unde se inregistreaza o crestere rapida a masei musculare (practicarea culturismului la adolescenta creste probabilitatea aparitiei vergeturilor), la persoanele obeze, marcand regiunea lombara (atat in perioadele de ingrasare, cat si in cele de scadere in greutate). De asemenea, utilizarea corticosteroizilor topici, in asociere cu panasamente ocluzive, creste riscul de aparitie a vergeturilor.

Un rol important in aparitia acestor leziuni il are si bagajul genetic.Zonele cele mai predispuse la aparitia vergeturilor sunt pieptul, bratele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sanii, fesele la gravide si obezi.Evolutia naturala a vergeturilor este similara cu cea a cicatricelor sau ranilor care se vindeca.

Cum poate fi prevenita aparitia vergeturilor:

-         Evitarea unor schimbări bruşte a volumul corporal prin îngrăşări sau slăbiri radicale şi dese
-         O alimentaţie corectă şi sănătoasă în vitaminele C şi E, minerale, zinc şi siliciu
-         Folosirea unor creme hidratante şi a uleiurilor care au la bază vitamina E, recomandate pentru cicatrizare
-         Evitarea cortisteroizilor şi a consumului excesiv de steroizi
Niciun tratament sau cremă nu s-a dovedit până în prezent suficient de bună încât să îndepărteze definitiv vergeturile. De aceea întrebarea cum să previn vergeturile ar trebui să ne stăruie în minte mai repede ca şi cea retorică, legată de cum aş putea scăpa de ele.
Multă lume nu este conştientă că vergeturile nu apar doar la femei sau fete, ci şi la băieţi şi bărbaţi. 90% dintre femeile însărcinate riscă să facă vergeturi, la fel cum 70% dintre adolescente sunt ameninţate la pubertate şi 40% dintre băieţi. Specialiştii susţin că, în timpul sarcinii sau în perioadele de creştere accelerată, niciun tratament sau vreun remediu nu poate preveni apariţia vergeturilor.
Tratamentul vergeturilor:
Trebuie mentionat inca de la inceput ca nu s-a gasit nici un tratament care sa vindece vergeturile complet si ca e important ca acestea sa fie tratate inca din faza in care sunt rosi atunci sunt sanse mai mari sa pot fi tratate. Iata cateva metode de tratament:
Cremele si tratamentele naturale: Tratament vergeturi este o problemă îndelung studiată şi dezbătută, iar metodele pentru care puteţi opta sunt variate. Folosirea unor creme abrazive sau care au în compoziţie elastină, aloe vera colagen, uleiurile pe bază de plante, hidratarea zilnică a zonelor cu leziuni, folosirea de vitamina C, untul de cacao, masajul, consumul mare de apă şi o alimentaţie corectă şi sănătoasă în vitaminele C şi E, minerale, zinc şi siliciu reprezintă o mare parte dintre tratamentele care pot fi cel mai la îndemână.
Înainte de a aplica şi a te supune mai multor tratamente trebuie să ştii că vergeturile nu pot fi tratate. Cea mai radicală, dar şi cea, în urma căreia pacienţii speră că vor elimina cicatricile, este intervenţia chirurgicală. Un alt tratament pentru vergeturi modern este operaţia cu laser, care este de preferat să se aplice doar în faza incipientă, cînd acestea sunt noi, de culoare roz-vioaceu.
Tratamentele chirurgicale: Atât laserul, cât şi peeling-ul cu acid tricoracetic au capacitatea de a distruge ţesutul lezat. În schimb, ultravioletele sunt folosite pentru a accelera leziunea şi evoluţia acesteia, astfel încât să devină încet uşor transparente, de un alb-sidefat. De asemenea, folosirea tretinoinei s-a dovedit a fi un tratament eficient, dar trebuie aplicat în doze mari de 0.1% pe zi timp de 12 săptămâni. Tratamentul cu dioxid de carbon aplicat cu ajutorul laserului, injecţia cu colagen, aplicarea retinoizilor topici, peeling-ul chimic reprezintă alte două metode moderne recomandate pentru ameliorarea şi estomparea vergeturilor.
În general retinoizii sunt aplicaţi pe leziunile feţei sau gâtului. Peeling-ul chimic are rolul de a îndepărta straturile superficiale ale pielii pentru a stimula colagenul. Rezultatul în acest caz apare abia în urma mai multor şedinţe şi ttrebuie aplicat la anumite intervale de timp. Pentru tratamentul chirurgical cu laser sunt necesare între patru şi şase săptămâni. Cu toate că nu poate să îndepărteze vergeturile şi chiar să le vindece, laserul poate reduce considerabil aspectul inestetic al acestora.
Cu toate ca nu exista nici un tratament care sa garanteze vindecarea vergeturilor, trebuie sa le  aceptam asa cum sunt,  nimeni nu si le-a dorit si nu e vinovat ca le are, si sa ne bucuram de viata si de ce are ea mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu