PARUL – probleme si solutii
Dincolo de aspectul inestetic, caderea masiva a parului trebuie privita ca o problema de sanatate si tratata ca atare.
Cresterea parului se face in cicluri intermitente. Perioadele de crestere sunt urmate de perioade de repaus. Astfel, la nivelul scalpului, 85% dintre fire sunt active circa patru ani, iar 15% din radacini se odihnesc trei luni, dupa care isi reiau cresterea. Pentru a ajunge sa se vada din piele, mai sunt necesare trei luni. Dar, daca ne gandim ca densitatea normala a foliculilor pilari pe pielea capului este de 350 fire/cm2, ne dam seama ca niciodata nu am avut o asemenea desime, tocmai din cauza acestor cicluri de crestere.
Firul de par ( un cilindru de celule de cheratina dispuse concentric, moarte din punct de vedere fiziologic) creste datorita activitatii radacinii, aflata la trei-patru mm in profunzimea pielii. Grosimea firului e redusa in copilarie, creste la pubertate-adolescenta si apoi scade treptat - la barbati, mai curand decat la femei.
Cauze:
Alimentatia
O alimentatie dezechilibrata, saraca in vitamine si minerale influenteaza negativ aspectul parului.
Produsele si operatiile cosmetice de ingrijire a parului.
Uscarea parului cu foehnul, vopsirea frecventa (produse slabe calitativ) cu sau fara decolorare, permanentul repetat si facut cu produse de proasta calitate, intinderea firelor de par, chiar si banala degresare prin spalare, folosirea in exces a produselor de styling pot deteriora firul. Fragilizat, acesta cade. Rarirea poate fi evidenta daca pierderea e mai mare de 100 de fire zilnic, iar cresterea - incetinita. |n aceste situatii, radacina ramane sanatoasa si activa in piele. Sansele de recuperare sunt 100% daca se renunta la procedura care a dus la deteriorarea parului. Parul se regenereaza in aproximativ sase luni.
Stresul
Cand organismul e supus stresului, parul si pielea se resimt puternic. Perioadele cele mai grele sunt insotite de caderi masive de par. Din fericire, firele nu cad toate o data si exista o permanenta refacere. De cele mai multe ori insa, intre momentul aparitiei stresului si perioada de cadere a parului exista un decalaj, legatura dintre cele doua evenimente fiind mai greu de realizat. Stresul sporeste si functia glandelor sebacee, favorizand aparitia parului gras sau a matretii.
Modificarile hormonale
In perioada de sarcina sau dupa un avort, pierderea parului poate fi difuza, pe toata suprafata capului. Unele contraceptive din generatiile mai vechi pot cauza, de asemenea, caderea parului.
Interventiile chirurgicale, bolile febrile, bolile cronice, radioterapia sau tratamentul cu citostatice afecteaza parul
Evenimentul declansator poate precede, cu 6-16 saptamani, chiar si un an, caderea parului. In aceste cazuri, regenerarea se face fara nici un tratament.
Dietele de slabire frecvente sau cu pierderi mari in greutate atrag dupa sine caderea parului
Exista si alte caderi de par, difuze, cum ar fi cele cauzate de ingestia unor medicamente prescrise pentru diverse afectiuni. Si in acest caz, refacerea este totala dupa intreruperea medicatiei incriminate.
Ce este alopecia?
- Alopecia androgenetica (rarirea parului de la frunte pana la crestetul capului) este cel mai des intalnit tip de cadere de par, atat la femeie, cat si la barbat. Predispozitia genetica e foarte importanta in aceste cazuri. La barbati, necazurile incep devreme, dupa pubertate; la femei, mai tarziu, catre 30 de ani, si in cele mai multe cazuri se asociaza ovarului polichistic. Daca pentru barbat calvitia nu mai e o problema (barbatul preocupat de podoaba capilara o poate pastra cu ajutorul Propeciei, un medicament pe baza de hormoni), pentru femeie sunt necesare investigatii si, de cele mai multe ori, tratament hormonal impotriva chisturilor ovariene.
- Alopecia areata inseamna pierderea temporara a parului de pe anumite portiuni, sub forma de cercuri mai mari sau mai mici. Poate aparea atat la copil, cat si la adult si survine intr-un context autoimun, in care organismul respinge firul de par, pe care-l considera un corp strain. |n 33% dintre cazuri regenerarea e integrala. In celelalte situatii, se fac investigatii mai ample pentru descoperirea cauzei, apoi se aplica tratamentul.
Tratament
Intern
Vitaminele sau suplimentele minerale grabesc regenerarea. Cele care au cantitati mari de zinc si seleniu ( de exemplu, Revalid, Miss Vitaal, Centrum, Supradyn, Bio-Seleniu-Zinc) ajuta la revigorarea parului.
Extern
Din gama larga a produselor care stimuleaza cresterea, singurele care si-au dovedit utilitatea sunt cele vasodilatatoare, care aduc un plus de sange nutritiv in vasele ce inconjoara radacina. Produsele pe baza de minoxidil (Rogaine, Alopexy, Hair Grow) sunt foarte eficiente; la fel si Revulsivul.
Sampoanele impotriva caderii parului contin microelemente precum: seleniu (Selsun, Selegel), tricozaharide (Foltene), chinina (Klorane). La fel de eficiente sunt si sampoanele din gamele Phytocyane si Fitoval.
Cosmetologia si farmacia au rafinat aceste produse pentru a obtine rezultate cat mai spectaculoase. Medicul dermatolog poate sa recomande cel mai bun produs in functie de cazul fiecarui pacient.
Remediile naturiste sunt eficiente?
Tinctura de ardei iute, usturoiul, gazul sunt eficiente datorita efectului lor vasodilatator, care intensifica circulatia sangelui la nivelul radacinii firelor de par.
In schimb, amestecul de ulei de ricin, galbenus si alcool nu are cum sa se absoarba prin piele ca sa stimuleze radacina. Acesta este numai un sampon natural, care nu agreseaza tulpina, reusind chiar sa o restructureze.
- Spala-ti parul in functie de necesitati, chiar si zilnic daca trebuie, nu dupa conventia sociala, la sapte zile.
- Foloseste sampoane cu putere de curatare mica daca nu ai probleme importante.
- Evita vopsitul total pentru o vreme ( suvitele sunt permise).
- Dormi suficient.
- Piaptana-te cu un pieptene cu dintii rari, nu cu peria deasa.
- Nu te rade pe cap, fiindca nu prea ajuta.
- Opteaza pentru o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale.
- Evita stresul, gandeste pozitiv si nu uita sa te relaxezi.
Tratamente impotriva caderii parului:
Tratamentele hormonale
Urmarea unor tratamente de substitutie permite compensarea carentelor datorate tulburarilor echilibrului hormonal: anti-androgenele neutralizeaza efectul hormonilor masculini. Unele pilule anticonceptionale contin aceste substante.
Completarile de estrogen franeaza, de asemenea, caderea parului la femeile in plina menopauza, intrucat contin si anti-androgeni.
Complementele alimentare
Pentru a compensa carentele provocate de regimurile prea stricte si alimentatia dezechilibrata, medicul poate prescrie injectii sau comprimate de vitaminele B6, B-complex, acizi aminati sau fier.
In farmacie sunt oferite numeroase cure pentru a da un impuls cresterii: pentru a obtine rezultate bune, este necesar sa se urmeze tratamentul cel putin 2 luni, cu doza de 2 capsule pe zi.
Ingrijirea pielii capului
Numeroase produse utilizate in cure de intretinere, cu durata de cel putin doua luni, permit controlarea caderii, stimuleaza cresterea si intaresc podoaba capilara.
Eficienta acestor produse este marita de masaj, care este un mijloc bun pentru a destinde si a iriga pielea capului. Acasa sau la coafor, este necesara fermitatea si delicatetea: ciupiturile, presiune in du-te - vino, rotatiile, stimuleaza oxigenarea si favorizeaza eliminarea toxinelor.
Precautii si smecherii
Alegeti un sampon adaptat naturii parului vostru si preferati formulele foarte blande sau cele anti-cadere, care stimuleaza cresterea.
Evitati, pe cat posibil, peria de coafat si foenurile foarte fierbinti. Renuntati la piepteni si perii de plastic, care sunt prea agresive. Nu va frecati capul in ideea de a face un masaj: in loc de a-l oxigena, veti stimula glandele sebacee si va veti fragiliza parul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu